19 Feb

PERSBERICHT DOCfeed award winnaars

PERSBERICHT  

DOCfeed 2017 award winnaars

19 februari 2017, Eindhoven

Zaterdag zijn door Frans Mouws, chairman van het Documentaire Festival Eindhoven DOCfeed, de beste documentaires beloond met een Award en geldprijs.

DOCfeed rijkt de award voor korte buitenlandse film uit aan twee jonge Poolse maaksters. De Europese première van ‘First Pole on Mars’ schetst een absurdistisch verhaal over een oude Poolse man die naar Mars wil. De maaksters weten zowel de hoofdpersoon als de bewoners in zijn dorp van dichtbij te benaderen.

‘Oppression’, de winnaar van de korte Nederlandse film award, door maakster Wilma Rekkers is een persoonlijk verhaal wat met bijzondere aandacht is gemaakt. De liefde van de maakster en de fotograaf komen naar voren in deze documentaire. Door deze liefde heeft de jury van DOCfeed besloten haar tot winnaar uit te roepen.

De tot tranend geroerde Italiaan Stefano Casertano wint met ‘People of Love and Rage’. Compleet verrast nam hij de award voor beste buitenlandse film en geldprijs in ontvangst. Met zijn stilistische zwart wit projectie, die zich afspeelt in Rome, wist hij iedereen te raken. Na een carrièreswitch vijf jaar geleden, is hij nu een geweldige filmmaker met passie voor zijn vak.

Dick Verdult, de Eindhovense kunstenaar, was donderdagavond aanwezig bij de premiere van de documentaire over zijn leven. Luuk Bouwman volgde Dick 5 jaar lang op verschillende plekken over de hele wereld voor ‘Dick Verdult – Het is waar maar niet hier’. Sacha Bronwasser beoordeelde de film met 4 sterren voor de Volkskrant. De openingsfilm van DOCfeed wint de prijs voor beste Nederlandse documentaire. De jury wenst de filmcrew een vliegende start en geeft middels deze bijzondere prijs een extra stimulans.

Uit het juryrapport:

‘First Pole on Mars’, geregisseerd door Agnieszka Elbanowska, is een prachtig portret over de optimistische Kazimierz (68 jaar) en zijn droom om als eerste Pool voet op de planeet Mars te zetten. De film is een meeslepend en grappig portret over hoop, dromen en onbegrensd optimisme. De film had zijn internationale première op DOCfeed 2017.

‘Oppression’, geregisseerd door Wilma Rekkers, is een poëtisch portret van een artiest die probeert zijn meest persoonlijke werk tot nu toe te maken. De filmstijl sluit mooi aan bij de foto’s van Geert Kollau waardoor je als kijker in zijn leefwereld terecht komt.

‘People of love and rage’ is een bijzondere en originele film die getuigt van een enorme betrokkenheid in het onderwerp. Stefano Casertano biedt een inkijkje in een onbekende wereld en schuwt op geen enkele wijze menselijke emotie en eerlijkheid. Met deze spannende mix tussen fictie en non-fictie, als hommage aan de gemeenschap van Corviale, verdient Casertano al eerder de “Nastro d’Argento” prijs.

‘Dick Verdult – Het is waar maar niet hier’ is een geweldig portret van een unieke man, de Eindhovense muzikant en kunstenaar Dick Verdult. Zijn authenticiteit en humor, scherp in beeld gebracht, neemt je vanaf het begin mee in zijn wereld. Deze documentaire van Luuk Bouwman is hét voorbeeld van hoe een film kan inspireren en je ertoe kan aanzetten compromisloos door het leven te gaan.

Foto: Iris van de Rijt, publiek kijkt naar de film: ‘Dick Verdult – Het is waar maar niet hier’.

Volgend jaar 22, 23, 24 en 25 februari 2018 bent u van harte welkom bij DOCfeed 2018.

Note voor de redactie: Voor meer informatie en/of beeldmateriaal en beeldmateriaal op hoge resolutie kunt u contact opnemen middels info@docfeed.nl. 

Foto bovenaan de pagina: Leon Murphy, Poolse filmmaker Agnieszka Elbanowska neemt haar award in ontvangst.

DOCfeed 22 23 24 25 Februari 2018

Previous

And the DOCfeed winners are…

Next