Doc Industry Day

After last year’s success, DOC Industry Day returns on the Friday of DOCfeed. DOC Industry Day is for all film professionals, an ideal event for networking. In line with this year’s theme at DOCfeed, Expand your World, DOC Industry Day will focus on the challenges and possibilities in future documentary making regarding international film making networks and financing.

Schedule
10.00-11.30: Opening and plenary sessions
11.45-12.30: Talent talks by Pop Up Cinema
12.30-13.30: Network lunch
13.45-14.45: Masterclass
15.00-16.00: Masterclasses
16.00/16.15-17.30: Speeddates and film
From 17.30: Drinks after

PROGRAMMA INHOUDELIJK:
10.00-11.30 Opening en plenaire sessies (NL)

DOC Industry Day opent met een welkomstwoord en de keynote speaker.
Hierna start om 10.30 het panelgesprek. Deelnemers aan dit panelgesprek zijn internationale sales agent Jan Rofekamp (Films Transit), Filmfonds consulente Suzanne van Voorst en internationale producente Iris Lammertsma (Witfilm). In dit gesprek, onder leiding van Meike van Zandvoort, gaan we in op het veranderende documentaire landschap. We bespreken de mogelijkheden op het gebied van internationaal coproduceren en distributie.
Wat zijn de voor- en ook de nadelen van internationale coproducties? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de financiering hiervan? Welke distributiemogelijkheden zijn er voor documentaires, nu het analoge tijdperk verstreken lijkt te zijn? Hoe zorg je ervoor dat jouw documentaire een distributiesucces wordt?

11.45-12.30 Talent talks van Pop Up Cinema (NL)
Een inspirerend gesprek met twee talentvolle makers over hoe zij de eerste stappen in hun filmcarrière gezet hebben. Deelnemers aan dit gesprek zijn Vincent Boy Kars en Ton van Zantvoort.
Vincent won met zijn afstudeerfilm ‘My First Porn’ een Wildcard in 2015, dat hij gebruikte voor zijn eerste lange documentaire ‘Independent Boy’. Deze film in in 2017 op IDFA in première. Daarnaast ontwikkelde hij de tv-serie ‘Vieze Film’ voor de VPRO.
Ton regisseerde de documentaires ‘Grito de Piedra’ (2006, IDFA-première) en ‘Blooming Business’ (2009, VPRO), welke veelal vertoond en bekroond werden op internationale filmfestivals. Hij is als Brabantse Beauty producent momenteel bezig met de documentaire ‘Schapenheld’, over een traditionele schaapsherder die met zijn gezin een idyllisch bestaan leeft in de Brabantse ‘wildernis’.

13.45-14.45 Masterclass Jan Rofekamp (ENG)
In gesprek met Jan Rofekamp, documentaire sales agent. De documentaire sector is enorm vandaag de dag: prominente launch festivals, A-list festivals en omroepen hebben een serieus acquisitiebeleid, docs worden bekeken in de bioscoop en zijn overal te vinden op het internet. Jan Rofekamp zal trachten de wereld van documentaire verkoop te schetsen en inzichten te geven in hoe dit in zijn werk gaat. Hoe manoeuvreren sales agents hiertussen? Hoe kunnen ze nuttig zijn in de vroege stadia van je doc? Waar worden docs verkocht? Waar kun je geld verdienen en hoe stel je prioriteiten?

15.00- 16.00 Masterclass keuzeprogramma
Keuze 1: Niels van Koevorden (NL)

‘In grote lijnen begint een documentaire volgens mij óf bij een idee, óf bij een plek of personage. Beide routes kunnen leiden tot een mooie film. Welk traject doorloop je om tot een goede documentaire te komen en hoe geef je er een vorm aan die past bij je idee? Aan de hand van ‘Ik stond erbij’ en ‘Ne me quitte pas’ leg ik uit hoe dat voor mij het beste werkt.’
Niels van Koevorden (1984) studeerde in 2010 af aan de Nederlandse Filmacademie met Winterslaap in Lukomir (30′, VPRO Docu Award). Daarmee won hij de Wildcard van het Nederlands Filmfonds, waarmee hij Ik stond erbij (2012, 24′) maakte. Zijn eerste lang documentaire Ne me quitte pas (106′), in co-regie met Sabine Lubbe Bakker, was een hit op het internationale festivalcircuit en kreeg een Gouden Kalf voor Beste Lange Docu.
Momenteel werkt Niels aan Tot de dood ons scheidt, een documentaire over scheiden op latere leeftijd. Samen met Sabine Lubbe Bakker ontwikkelt hij een speelfilm naar de tweede roman van Griet op de Beeck, Kom hier dat ik u kus. Als cameraman draaide hij meerdere langere documentaires na zijn afstuderen, onder andere voor Jeroen van Velzen en Barbara Visser. Tussendoor geeft Niels les over camera en documentaire op de Nederlandse filmacademie.

Keuze 2: Rob Rombout (ENG)
Rob Rombout zal focussen op de (internationale) verschillen tussen de kunst- en filmopleidingen. Wat verschilt er in het documentaire maakproces op de kunstacademies en op de filmacademies?
Rob Rombout (1953) is een onafhankelijk documentaire maker en docent. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre met meer dan 35 jaar in het vak. Het merendeel van zijn films zijn gecoproduceerd en/of vertoond op internationale televisiezenders en bekroond op meerdere festivals.
Rob is medeoprichter van het internationale Doc Nomads master programma en is cursusdirecteur voor DN in LUCA, Brussels. Hij doceert regelmatig op het SKDA Hanoï, AUT & ALBA Beirut, ESTC, Lissabon en ESAP, Porto. Zijn nieuwste film, ‘On the track of Robert Van Gulik’, is net uit. Hij is nu een ambitieuze film aan het voorbereiden in Porto, Portugal.

16.00-17.35 KONKAV connects: speeddates (NL/ENG)
Tijdens het middagprogramma organiseert audiovisueel platform KONKAV speeddates met experts op het gebied van de internationale filmindustrie rondom diverse kwesties. Waar krijg je mee te maken als je grensoverschrijdend gaat werken? Meerdere fondsen, kennisinstellingen en producenten zullen aanwezig zijn om persoonlijke gesprekken van 10 minuten met je te voeren. Ontmoet op een informele manier verschillende regionale en landelijke experts die alles weten van werken over de grens.
Met de volgende experts kun je in gesprek: Meer weten of deelnemen aan de speeddates? Laat het ons weten via info@konkav.nl! Vol = vol.

Rob Rombout (DOC NOMADS) | De DOC NOMADS Erasmus Mundus Joint Master Degree in Documentary Filmmaking is een tweejaardurende, voltijds- en internationaal opleidingsprogramma vanuit drie Europese universiteiten.
Jos Eilert (Parmando 24 H Culture) | Voor vragen rondom de distributie van documentaires en voor distributie van content middels OTT, VOD en SVOD.
Jan Rofekamp (Films Transit International) | Vraag Jan het hemd van het lijf over internationale verkoop, PR strategie, markten en festivals, de nieuwe on-line wereld en meer.
Frank van Osch (Van Osch Films) | Hoe pak je een internationale productie aan als regisseur of producent?
Joy Arpots (Brabant C) | Welke mogelijkheden biedt de financieringsregeling van Brabant C voor (film)projecten met een internationaal niveau of bereik?
Susanne van Voorst (Filmfonds) | Welke financieringsmogelijkheden biedt het Filmfonds?
Amber Nefkens (Creative Europe) | Stel al je vragen over Europese financiering en over trainingen die Creative Europe ondersteunt.
Iris Lammertsma (Witfilm) | Voor vragen over internationaal coproduceren.

16.15-17.30 Documentaire Dolphin Man (ENG)
Dolphin Man draws us into the world of Jacques Mayol, capturing his compelling journey and immersing viewers into the sensory and transformative experience of free-diving.
From the Mediterranean to Japan and from India to the Bahamas, we meet Mayol’s closest friends and family, including his children Dottie and Jean-Jacques, and world free-diving champions William Trubridge, Mehgan Heaney-Grier and Umberto Pelizzari, to reveal the portrait of a man who reached the limits of the human body and mind, not just to break records but hoping to discover the deeper affinity between human beings and the sea.

Doc Industry Day is hosted by: DOCfeed, Brabantse Beauties, Docwerk / Van Osch fims, KONKAV