05 Feb

Persbericht DOCfeed 2018

PERSBERICHT: Zestig documentairemakers uit 33 landen strijken neer in Eindhoven om eerste lustrum DOCfeed mee te maken!

De 2018 editie van DOCfeed opent spectaculair met de première van ‘De Hoofdvrouw’ de nieuwe film van gouden kalf winnares Hester Overmars. Daarnaast worden er vier dagen lang tachtig documentaires gedraaid uit meer dan dertig landen. Zestig filmmakers zijn aanwezig en voorzien hun film met een inleiding en een Q&A achteraf. Naast de films is er een event area met mini bioscoopjes en exposities van onder andere Breda Photo.

Internationaal programma

“Tijdens deze editie van DOCfeed vieren we ons eerste lustrum. DOCfeed is van een dagje films draaien uitgegroeid tot een internationaal bekend documentaire festival met duizenden bezoekers. Dit jaar zijn we weer gegroeid, we halen de makers een dag eerder naar Eindhoven, zodat ze de stad kunnen bekijken en geen jetlag meer hebben als het festival begint. We gaan vier dagen lang, in vier zalen, tachtig documentaires draaien. Bijna alle films zijn Nederlandse premières”, vertelt festivaldirecteur Frans Mouws.

“We verliezen onze roots zeker niet uit het oog. Het programma bestaat dan ook uit een mix van lokale en internationale producties. We zijn heel erg blij dat we op vrijdag al gelijk openen met de premières van ‘Westpoint’ geregisseerd door Jenny van den Broeke en ‘’t is goed zo’ door Jesse van Venrooij.”

Workshops, thema’s en de stad door

Het overall thema dit jaar is Expand your World. In een tijd van nepnieuws en spanningen in de wereld is het soms goed even stil te staan om naar je medemens te kijken. Meestal is die aardiger en interessanter dan je in eerste instantie verwacht. Zo hebben we dit jaar voor het vierde jaar op rij films uit Iran. Dat land blijft ons in de positieve zin verrassen, ze maken de mooiste films en er wonen de aardigste mensen. Naast films uit Iran kun je uit tweeëndertig andere landen films bekijken. En ook het randprogramma is ingericht met meerdere activiteiten en exposities die prikkelen om wat dichter tot de ander te komen. Dus laat je gaan en Expand your World.

Naast films is er op DOCfeed ook ruimte voor workshops en lezingen. Een aantal top documentairemakers, producenten en omroepbazen komen hiervoor naar Eindhoven. Op zondag – inmiddels traditie geworden – is er weer live muziek. Zo treed ‘Fable Dust’ op, een topgitarist die ook films maakt en deze twee talenten combineert tijdens zijn optredens. Voor ons lustrum halen we pianist Matteo Mijderwijk terug, Matteo speelde al eerder tijdens DOCfeed. Dit was zo’n indrukwekkend optreden dat we het zondag herhalen.

Mouws: „Met deze vijfde editie hebben kunnen bewijzen dat we een blijvertje zijn. Met inschrijvingen uit meer dan 45 landen blijkt ook wel dat we internationaal onze strepen inmiddels hebben verdient. We koesteren overigens de informele gezelligheid van de eerdere edities, het festivalhart is weer onze eigen thuisbasis in TAC. Daarnaast hebben we een doorlopend programma van videokunstenaars in het Van Abbemuseum en het Designhuis.”

Programma

Het complete programma en tijdschema is op deze site te vinden (www.docfeed.nl) en staat in het programmaboekje dat overal in de stad ligt en bij TAC is af te halen.
Het festival begint donderdag 22 februari om 17.00 uur en loopt tot zondag 25 februari 21.00 uur. Alle films worden vertoond in het gebouw van het Temporary Art Centre (TAC) aan de

Vonderweg 1 in Eindhoven.
We hopen u te zien bij DOCfeed 2018!

Frans Mouws – Festival directeur

***************************************
Voor meer info, interviews en/of fotos mail: info@docfeed.nl of bel: 06. 25.24.10.34 of 06.270.711.76

Opening festival DOCfeed 22 februari

Previous

Programma DOCfeed documentaire festival online

Next